Počas Vianoc myslíme na ľudí okolo nás akosi viac ako kedykoľvek predtým. Prečo teda nemyslieť aj na našu planétu? Aj konzumný sviatok, akým sú Vianoce, možno podľa environmentalistov prežiť ekologicky a ušetriť tak prírodu.

Vianoce nemusia byť len sviatkami pokoja a radosti. Posledné roky rastie konzumný charakter vianočných sviatkov, čoho dôsledkom je zvyšovanie záťaže na životné prostredie. Vznik prebytočného odpadu, plytvanie vodou, zvyšovanie spotreby energií a materiálov či nadmerné vypúšťanie skleníkových plynov do atmosféry sú príklady narastajúcich negatívnych dôsledkov, ktoré treba minimalizovať.

Greenpeace vyzýva ľudí, aby konali zodpovednejšie a svojimi činmi obdarovali aj životné prostredie. „Vianoce sú obdobím, keď by sme mali myslieť nielen na uspokojenie našich predstáv o slávnostných chvíľach, ale bolo by dobré, aby sme pristúpili k nakupovaniu zodpovedne a mysleli environmentálnejšie. Tipy pre ekologické Vianoce sú jednoduchými krokmi, ktoré v konečnom dôsledku potešia nielen životné prostredie, ale často aj zdravie a peňaženky tých, ktorí ich vyskúšajú,” povedala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová pre denník SME.

Nepochybne majú Vianoce negatívny dopad na životné prostredie. Avšak existujú spôsoby na elimináciu ich škodlivého vplyvu, ktoré z veselých a šťastných Vianoc urobia ešte aj zelené.

1. Vianočný stromček

Stromček je tradičným symbolom Vianoc, ktorý je súčasťou každej domácnosti. V mnohých ľuďoch však vzniká otázka pri výbere toho správneho. Lepšou alternatívou pre ekologické Vianoce sú živé rezané stromčeky predovšetkým z hľadiska ich uhlíkovej stopy. Kým pri umelých stromčekoch z plastu vznikajú emisie skleníkových plynov, živé stromčeky počas svojho rastu oxid uhličitý pohlcujú a produkujú kyslík.

Podľa prepočtov British Carbon Trust má živý vianočný stromček uhlíkovú stopu na približne 3,5 kg CO2, ak je po Vianociach spálený v krbe a využitý ako palivo. V prípade, že sa bude rozkladať na skládke, jeho uhlíková stopa vzrastie na zhruba 16 kg CO2. Umelý vianočný stromček dosahuje až 40 kg CO2 a pritom nie je ani biologicky rozložiteľný.

Dnešná moderná doba ponúka v mnohých mestách aj prenájom stromčekov v črepníku, ktoré sa po Vianociach jednoducho vrátia. Pred umiestnením do interiéru i po skončení sviatkov sú tieto stromčeky 1-2 týždne otužované a zákazníci majú povinnosť sa o ne starať tak, aby mohli poslúžiť aj ďalšiu sezónu až do ich trvalého zasadenia v exteriéri.

Aj organizácia Greenpeace je za živý stromček zasadený v kvetináči, ktorý je potom možné využiť ďalšie roky. Koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Slovensko Radek Kubala odporúča sledovať označenie s certifikátom FSC, čo je značka pre šetrné lesné hospodárenie. Existujú totiž aj stromčeky, ktoré boli pestované len pre vianočný predaj a také zasadenie do zeme nezvládnu.

2. Dekorácie z prírodných materiálov

Ekologický stromček si vyslovene žiada aj ekologické ozdoby. Treba si dať pozor na niektoré reťaze, umelé vence, syntetickú zeleň a dekorácie. Ivana Kohutková, riaditeľka Greenpeace Slovensko, upozorňuje: „Môžu obsahovať množstvo toxických látok ako olovo, ortuť, spomaľovače horenia, zlúčeniny cínu, ftaláty a ďalšie látky, ktoré môžu ohroziť naše zdravie. Vyhýbajte sa tiež dekoračným snehovým sprejom, ktoré môžu obsahovať dichlórmetán.“

Ekologická vianočná výzdoba
Čečina, konáriky, šišky, ovocie a plody, koreniny, slama či suchá tráva sú prírodné atribúty ľahko dostupné v našom okolí. Staré dekorácie sa dajú tiež zrecyklovať a zakomponovať do výzdoby. Zdroj: unsplash.com

Branislav Moňok z neziskovej organizácie Priatelia Zeme radí vyrobiť ozdoby doma: „Najlepšie spoločne s deťmi. Stromček si môžeme vyzdobiť i sušeným ovocím, jednoduchými slamenými ozdôbkami vlastnoručne vyrobenými alebo od miestneho výrobcu, medovníkmi, sušenými šípkami, šiškami, ktoré si sami nazbierame a podobne. Stromček bude nielen pekný, ale aj nádherne voňavý.“

Nie každý má čas a chuť vyrábať dekorácie, potom najlepšou alternatívou pre ekologické Vianoce sú ozdoby, ktoré boli vyrobené na Slovensku a sú ľahko rozložiteľné či recyklovateľné. „Podobne ako pri stromčeku platí, že v ideálnom prípade je správne používať ich častejšie, niekoľko rokov po sebe,” uviedol Radek Kubala.

3. Úsporné vianočné osvetlenie

Okrem stromčeka sú pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou Vianoc aj svetielka rôznych druhov. Treba sa však zamyslieť nad ich množstvom. Počas vianočných a novoročných sviatkov sa spotrebuje obrovské množstvo energie len na slávnostné osvetlenie.

Používanie moderného vianočného osvetlenia z LED žiaroviek ušetrí veľa energie. Malé diódy vyžarujúce svetlo spotrebujú o 80 % menej energie a vydržia 10-krát dlhšie ako žiarovky. Navyše sú na dotyk chladné. Ochranári z Greenpeace vysvetľujú: „LED žiarovky majú veľmi dlhú životnosť a sú ohľaduplné voči životnému prostrediu.”

Šetrnejšie LED osvetlenie
Ochranári z Greenpeace navrhujú verejnosti uprednostniť osvetlenie vyrobené z LED žiaroviek. Zdroj: pexels.com

Svetielka na stromčeku by ale nemali svietiť celý deň a celú noc či už vo vnútri, alebo vonku, keďže sa tým spotrebuje zbytočné množstvo zdrojov. To isté platí aj pre ďalšie dekorácie ako ozdobné svetelné reťaze na oknách. Vhodným pomocníkom pre svietiace ekologické Vianoce môže byť použitie časového spínača.

4. Jedlo na vianočnom stole

Pri výbere jedla na vianočný stôl je dôležité uprednostniť kvalitu pred kvantitou potravín. Vianočná večera by mala byť vystavaná z lokálne vyrobených a dopestovaných biopotravinín, ktoré nie sú závislé od chemických postrekov a dovozu. Kúpou lokálnych produktov sa navyše podporia miestni producenti a ekonomika.

Ekologické poľnohospodárstvo je založené na diverzite a úcte k prírode. Na druhej strane priemyselné poľnohospodárstvo má na svedomí znečistenie ovzdušia, pôdy, vodných zdrojov, vyčerpáva lesné porasty, prispieva ku klimatickej zmene a strate biodiverzity.

Štedrovečerný stôl
Podľa OSN sa na Slovensku vyhodí do kontajnerov 900-tisíc ton potravín ročne. Počas Vianoc sa vyhadzuje až dvojnásobné množstvo jedla. Zdroj: pexels.com

Greenpeace radí, aby ľudia na Vianoce navarili toľko, koľko naozaj zjedia. „Musíme byť schopní odhadnúť, koľko jedla sa skutočne zje a nebudeme zbytočne preháňať pri varení,” podotkol Kubala. Ak aj ostanú zvyšky z vianočného hodovania, netreba ich automaticky vyhadzovať. Nepoužiteľné zvyšky je treba skompostovať a plnohodnotné porcie jedla sa dajú jednoducho zamraziť. A v okolí bydliska bývajú osamelí seniori a sociálne slabšie rodiny, ktoré určite ocenia pomoc.

5. Obmedzenie mäsa, rýb a živočíšnych výrobkov

Vo všeobecnosti je známe, že priemyselný chov hospodárskych zvierat má negatívne dôsledky pre životné prostredie. Paradoxne chov dobytka prispieva aj k hladu, keďže veľké množstvo pestovaných plodín, ako napríklad zrná obilia, pšenice alebo sója, slúži iba ako krmivo pre zvieratá a nie ako potrava pre ľudí. Ak by sa 40 % pôdy, ktorá sa dnes využíva na pestovanie krmiva pre dobytok, využilo na plodiny pre ľudí, bolo by dostatok pôdy na nakŕmenie 9 miliárd ľudí.

Certifikát udržateľnosti rybolovu
Pri kúpe rýb je dôležité označenie, že boli vylovené v súlade s pravidlami trvalo udržateľného rybolovu. Zdroj: kindpng.com

Aj počas Vianoc je vhodné vyhýbať sa druhom, ktoré sú v dôsledku nadmerného rybolovu ohrozené. „Ak niekto konzumuje na Vianoce namiesto kapra morské ryby a živočíchy, odporúčame nekupovať druhy, ktoré sa v dôsledku nadmerného rybolovu ocitli v ohrození,” povedala bývalá hovorkyňa pre Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová. Podľa odhadov Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo je takmer 90 % hospodársky významných druhov rýb úplne vylovených. Ohrozené populácie sú napríklad tuniak, mečúň alebo treska.

6. Ekologické darčeky

Snaha urobiť radosť našim najbližším nahráva predajcom. Podľahnúť reklamnému tlaku v rôznych obchodoch nie je vôbec zložité. Jednoduchou radou je nakupovať s mierou, darčeky si dopredu premyslieť a nenakupovať pod vplyvom akcií a lákavých obalov.

V časoch konzumu sme špeciálne počas Vianoc ochotní minúť nemalé peniaze. Zoznam, čo všetko potrebujeme, je skutočne dlhý. Skúsme sa však predtým, ako nákupnému ošiaľu podľahneme, zamyslieť nad tým, či skutočne toto všetko potrebujeme k prežitiu pokojných sviatkov s rodinou. Ku všetkému totiž existujú alternatívy,” uviedla bývalá hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

Ekologické Vianoce: Balenie darčekov
Pod stromčekom sú vzácne aj nemateriálne darčeky. Potešenie a spomienky zo zážitku pretrvajú predsa večne. Zdroj: unsplash.com

Pod vianočný stromček je možnosť zakúpiť množstvo „zelených” darčekov, ktoré sú šetrné k našej planéte. Ekologická kozmetika, drevené výrobky vyrobené z FSC dreva, knihy vytlačené na FSC papieri, oblečenie vyrobené z biomateriálov alebo výrobky označené logom Fair Trade sú príklady vhodných alternatív na ekologické Vianoce. Ochranári upozorňujú, že pri nákupe detských hračiek by mali rodičia dávať pozor aj na to, aby neboli vyrobené z PVC, ktorý často obsahuje rakovinotvorné ftaláty. Ekodarčeky, ktoré určite urobia radosť, sú aj nemateriálne veci ako vstupenky do divadla, na koncert, výstavu či jazykový kurz.

7. Balenie darčekov

Kopec zbytočného odpadu vytvára aj použitý baliaci papier. „Na balenie darčekov sa každoročne spotrebuje veľké množstvo papiera, ktorý po jednorázovom použití končí v koši,” napísala Ábelová.

Ekologickou variantou sú recyklovateľné papiere, ktoré neboli bielené chlórom. Taktiež je potrebné sa vyhýbať lesklým papierom, ktoré obsahujú ťažké kovy a nedajú sa ľahko recyklovať. Namiesto baliaceho papiera sa môže použiť novinový, ale aj vrecúška alebo textil. Ďalšou alternatívou sú ozdobné tašky a škatule, ktoré sa dajú využiť aj na iné príležitosti.

Po vybalení darčekov netreba zabudnúť všetok recyklovateľný baliaci papier umiestniť do separovaného zberu. Niektoré využiteľné zvyšky obalov sa môžu ponechať na udalosti v budúcnosti, a tak zbytočne nezaťažovať prírodu nadmerným odpadom.

„Ekologické rady nenútia ľudí, aby zľavili na svojich kvalitatívnych požiadavkách, skôr naopak. Ak prihliadneme na niekoľko jednoduchých pravidiel, môžeme prežiť rovnako krásne Vianoce a zároveň urobiť niečo pre životné prostredie nás všetkých,” dodala Lucia Szabová.