Na vyšetrenie k odbornému lekárovi nechodia iba pacienti, ktorí koronavírus prekonali. Röntgenové nálezy pľúc tých, ktorí mali ľahký priebeh ochorenia, sú v mnohých prípadoch katastrofálne.

Pacienti, ktorí v nemocnici strávili niekoľko týždňov, zväčša prichádzajú na kontrolu k pneumológovi s dobrými výsledkami a peknými snímkami pľúc. V prípade, že pacienta ešte trápi suchý a dráždivý kašeľ, alebo má na snímke stopy po ochorení, pomôcť mu dokážu inhalačné kortikoidy (liečivo využívané pri zápalových ochoreniach dýchacích ciest – pozn. red.). Po dvoch týždňoch užívania sa pľúca zväčša vyčistia. Rozsiahle poškodenia ustupujú a ťažkosti odchádzajú. Otázkou ale ostáva, aké následky bude mať ochorenie Covid-19 v budúcnosti.

Postcovidový syndróm

Pneumológ Peter Jurčo hovorí o niekoľkých ťažkostiach, ktoré postcovidový syndróm môže so sebou priniesť. Okrem dýchacích ťažkostí sú to neurologické výpadky, poruchy vnímania, čuchu a chuti. Časté je aj poškodenie srdca, poruchy rytmu.

U pacientov, ktorí prekonali covid, sa môže po istom čase objaviť pľúcna fibróza. Ide o ochorenie, pri ktorom zápal v pľúcach opäť vypukne a dochádza k „jazvovateniu“ pľúc, ktoré sa menia na nefunkčné tkanivo. „Zatiaľ neviem povedať, kto z pacientov pôjde do pľúcnej fibrózy. To nie je otázka dvoch týždňov alebo dvoch mesiacov, ale pol roka,“ tvrdí Jurčo.

Za nebezpečný považuje aj fakt, že pacienti môžu mať problémy s cievami, ktoré môžu viesť k pľúcnej embólii. „Preto sa vypracoval systém, podľa ktorého prichádzajú pacienti na kontrolu po mesiaci, následne po troch mesiacoch. Počas prvého roka sú kontrolovaní kvartálne a sledovať ich treba tri roky,“ vysvetľuje.

Pľúca zdravého pacienta vs. pľúca covid pacienta
Pľúca zdravého pacienta vs. pľúca pacienta covid pacienta
Zdroj: pixabay.com (vľavo) Zdroj: MUDr. Peter Jurčo (vpravo)

Pacienti s domácou liečbou

Mohlo by sa zdať, že sa to týka iba pacientov, ktorí boli hospitalizovaní a priebeh ochorenia bol u nich vážny. Mnohí z tých, ktorí boli pozitívne testovaní PCR testami, no ochorenie sa u nich prejavilo slabým kašľom, alebo mierne zvýšenou teplotou, nevenovali svojmu stavu veľkú pozornosť. „Väčšinou sú to familiárne výskyty,“ tvrdí Jurčo. V nemocnici môže byť jeden člen rodiny, ostatní členovia sú na prvý pohľad zdraví. „V každom prípade, chcem vidieť všetkých. Všetkým urobíme snímky a nakoniec oblakovité tiene, ktoré svedčia o poškodení pľúc covidom, môžeme nájsť aj u takých, ktorí mali len PCR pozitivitu,“ dodáva.

Ako predísť najhoršiemu

Pozitívni pacienti, ktorí sú hospitalizovaní, dostávajú liečbu bohatú na vitamíny. V silných dávkach sa im podáva vitamín C, ďalej dostávajú vitamín D, zinok, selén a najčastejšie Isoprinosine na stimuláciu imunity. Takisto dostávajú antibiotiká, aby sa predišlo bakteriálnej infekcii, vírusom postihnutých pľúc.

Pacient sa v mnohých prípadoch do nemocnice nedostane, čoho dôvodom môže byť aj zle určená diagnóza obvodného lekára. Na jeho odporúčanie užíva lieky typické pre virózu a domácou liečbou sa z ochorenia čiastočne dostane. Následky však môže mať ťažšie a röntgenové nálezy pľúc rozsiahle.

Ak by koronavírus v tele podchytili skôr, v nemocnici by dostali kyslík, antibiotiká a lieky, ktoré slúžia na predchádzanie tvorby krvných zrazenín. „Keby prišli pacienti skôr, možno by bol priebeh lepší, pretože tí, čo prichádzajú z nemocníc, majú naozaj veľmi pekné snímky,“ hovorí pneumológ a odporúča, aby si v prípade PCR pozitivity a príznakov nechal každý pacient urobiť s odstupom času aj snímok pľúc.