Dvere nám otvára mladý chalan a ako o malú chvíľu zisťujeme, nie je jediný. Už z príchodu cítime príjemnú a priateľskú atmosféru, ktorú má na svedomí práve mladý kolektív. Následne za nami prichádza Juraj Horný, absolvent marketingovej komunikácie na FMK, a zároveň náš sprievodca pre tento deň. Náš Jeden deň v TRIADe začíname na porade, kde nás šéf a spolumajiteľ agentúry Marek Mrázik predstavuje kolegom, ktorí nás vítajú bujarým potleskom. Programom pondelňajšej porady býva zhodnotenie predchádzajúceho týždňa, ktoré projekty sa dokončili, a ktoré ako pokročili. Spoločne si pozeráme finálne návrhy, navzájom si ich kolegovia približujú, a taktiež si hovoria a ukazujú niečo o pripravovaných kampaniach. Ani na porade nechýba srdečná atmosféra, ktorú dávajú najavo potleskom na znak pochvaly svojich kolegov. Na to, čo z dielne TRIADu budete môcť najbližšie vidieť si však musíte počkať tak, ako musíme my držať bobríka mlčanlivosti. Na záver porady si pripomínajú, čo ich tento týždeň čaká a neminie.

Juraj Horný
Juraj Horný

 

 Prečo práve Devín?

Po porade nás Juraj na nejaký čas opúšťa kvôli pracovnému stretnutiu a jeho kolegovia sa púšťajú do svojich vlastných prác. Ujme sa nás Marek, ktorý nám predstavuje celú firmu a vysvetľuje, kde sa čo nachádza. Nezabúda ani na vínnu pivnicu svojho otca, ktorá v nás zanecháva hlbokú stopu a túžbu vlastniť niečo podobné. Marek sa musí vrátiť ku svojej práci a my si chvíľu užívame krásy okolia v malebnom Devíne. Ak sa aj vy pýtate, prečo agentúra sídli práve na okraji a nie v centre mesta, kde podobné firmy sídlia, tu je odpoveď. Juraj po príchode zo stretnutia síce priznáva, že dochádzať každé ráno nie je zábava, ale keby ste zažili tú atmosféru, pokoj a krásu okolitej prírody, nemenili by ste. Do obednej prestávky ostáva ešte nejaký čas, a tak sa začíname venovať jednotlivcom. Ako prvého si do nášho debatného krúžku pozývame Martina Wosku, stratéga a spolumajiteľa TRIADu, ktorého ste mohli zažiť v novembri na Týždni vedy a techniky na FMK. „Mám na starosti kľúčové a väčšie projekty, ktoré sa týkajú kreatívnej stratégie a všetky projekty, ktoré idú von vidím, preberám a feedbackujem,“ hovorí o svojej práci Martin. „Stratég je dôležitý na začiatku projektu, tvorí interný agentúrny brief, čiže udáva smer, akým by sa mal projekt uberať a ako by mal vyzerať výsledok. To znamená, že na začiatku povie: „Okej decká, ideme vymýšľať toto a toto, takýto efekt to má mať, toto to má hovoriť o sebe,“dodáva na margo práce stratéga.

„Druhý tím sú Mocní, my ich však voláme Malomocní.“

 Mad Man a Mocní

Od šéfa sme sa počas rannej exkurzie dozvedeli, že v TRIADe pracujú dva kreatívne tímy a síce Madman a Mocní. Jeden tím sa skladá z copywriterov, grafikov, social media guruov, programátorov, account managerov a kreatívcov. Tieto dva tímy vznikli hlavne z toho dôvodu, aby sa urýchlila práca agentúry a to tak, že každý tím má svojich vlastných klientov, a teda stíhajú robiť viac projektov a kampaní. Aby sme to aj my lepšie pochopili zavolali sme si na slovíčko vedúcu Mad Manu, Maru Mitlíkovú. „Názov máme podľa amerického seriálu starého asi 2 alebo 3 roky z prostredia reklamy 80.-90. rokov. Druhý tím sú Mocní, my ich však voláme Malomocní. (smiech)“ baví nás Maru. Maru bola najprv bola account manager. Kým ešte neboli dva tímy, boli všetci spolu a asi siedmi accounti sa „bili“ o všetkých kreatívcov. Keď už toho bolo veľa, tak sa tím rozdelil. Ako account manager sa Maru stará o klientov od prvého kontaktu s nimi až po odovzdanie projektu a ďalšie úpravy po odovzdaní. Komunikuje s klientom a rieši, čo chce a čo potrebuje. Je to hlavne o tom, vyznať sa klientovi. Ten má často predstavu o tom, čo by chcel, ale nie vždy je to to, čo by bolo preňho to najlepšie, teda accounti fungujú aj ako takí poradcovia. “U nás v TRIADe je to tak, že každý account manager má dosť dobrý všeobecný prehľad v rôznych oblastiach, takže sa rozumie aj do social media. Máme predstavu, aké sú reklamné formáty, ako to funguje na facebooku, že to nie je len o postovaní a správe profilov, ale aj o reklame. Máme prehľad aj o developerských veciach, čo sa dá a čo sa nedá, čiže to nie je o tom, že si vymyslíme hocičo, a potom zistíme, že sa to nedá urobiť.  V našom tíme, okrem toho, že som account manager, sa starám o celý tím ako ich team líder,“ hovorí Maru.

„Za tie dve hodiny, čo som tu sú moje dojmy úplne skvelé.“

 Denné menu a ďalší FMKár v TRIADe

Po dopoludňajších stretnutiach a pracovných povinnostiach sa presúvame s Jurajom a jeho kolegom a spolubývajúcim Palim Paulendom na obed do neďalekej Devínskej Novej Vsi. Pre spestrenie obeda si dovoľujem vytiahnuť diktafón a vyspovedať aj Paliho, služobne najstaršieho programátora TRIADu. „Moja úloha je veľmi jednoduchá, zabezpečujem a vytváram všetky technické veci pre klientov. Najčastejšie sú to webstránky, rôzne prezentačné aplikácie, facebook aplikácie a v malom počte aj mobilné aplikácie.“ prezrádza Pali a v tom nás prerušuje čašník s denným menu a naše prázdne žalúdky nás nútia prerušiť rozhovor. Po hodinovej prestávke sa vraciame do agentúry, kde opäť všetci pilne pracujú a tvária sa, že nevidia našu kameru, na ktorú zaznamenávame všetky zákutia firmy. Medzičasom prišla do TRIADu aj naša spolužiačka, štvrtáčka na marketingu, Zuzana Tvarošková, ktorá práve dnes nastupuje na pozíciu social media guru. „Mojou náplňou práce bude spravovať facebookové profily, vypracovať content plány, teda návrhy celkovej komunikácie, ako by mohla značka ďalej komunikovať,“ hovorí Zuzana. „Za tie dve hodiny, čo som tu, sú moje dojmy úplne skvelé. Všetci ma v mojom tíme privítali. Teraz si čítam všetko, čo mám vedieť o Triade, sú tam milé články, ktoré sú dosť siahodlhé, ale obsahujú všetky informácie a sú vtipne písané, takže je to aj zábavné čítanie.“ Dá sa povedať, že celý TRIAD je taký zábavný. „Zatiaľ áno, panuje tu taká rodinná atmosféra,“ dodáva Zuzana a my s tým nemôžeme nesúhlasiť.

„Moja úloha je veľmi jednoduchá, zabezpečujem a vytváram všetky technické veci pre klientov.“

Marek, Juraj a zbohom

Neodpustili by sme si, keby nám niečo o TRIADe nepovedal aj samotný spoluzakladateľ Marek, a tak ho teda „vyťahujem“ z kancelárie, aby sa aj on trochu rozrozprával. Hneď po ňom prišiel na rad ďalší pán na holenie, a síce náš dnešný sprievodca Juraj Horný. Rozhovory s týmito dvoma pánmi si budete už čoskoro môcť pozrieť na webe Atteliéru. Je niečo pred pol štvrtou popoludní a náš jeden deň v TRIADe sa blíži ku koncu, nakoľko sa ponáhľame na Skladovú, aby sme vám zážitky z dneška stihli uverejniť ešte v tomto čísle. Neradi sa lúčime s TRIADom, nakoľko nám jeho členovia, ktorých pracovná doba končí až o 18:00, za tých pár hodín prirástli k srdcu a dnešný deň hodnotíme na jednotku s hviezdičkou.

 

Autor: Ďusi Tamáš

Foto: Nikoleta Danišová

 

Odkaz: Videorozhovory z Triadu na webe.

 

Viac o TRIAD Advertising nájdete na www.triad.sk.