Vianočná Trnava ponúka marshmallow čokoládu a iné skvosty

Od bohatej ponuky stánkarov na námestí, cez divadelné predstavenia a adventné koncerty, až po jedinečné akcie na radničnej veži. Čo všetko ste už stihli vidieť a ochutnať z vianočnej nádielky v Trnave?

Vianoce majú svoje čaro opodstatnene. Ľudia sú na seba milší viac než počas roka. Trnava v adventnom období fungovaniu medziľudských vzťahov taktiež prospieva.

Na tohtoročné vianočné trhy v Trnave sme si posvietili aj v redakcii a vybrali sme pre vás tri zaujímavosti. Nájdete ich tam však omnoho viac. Stačí sa len prejsť vianočným Trojičným námestím.

 

Santov pelech, Zdroj: Ján Grega

Marshmallow čokoláda v Santovom pelechu

Ak máte radi originálne nápady a kvalitnú prácu barmana, tak určite zavítajte do Santovho pelecha. Ponuka v tomto stánku je omnoho pestrejšia než v iných. Máte na výber z množstva alkoholických nápojov. Ochutnať môžete napríklad turbo punč, tatranský aj diabolský punč. Ten posledný obsahuje okrem klasického punču aj 80 percent rakúskeho rumu. Ideálna vec na zahriatie počas mrazivých večerov.

Okrem alkoholických nápojov Santov pelech ponúka aj tie nealkoholické. Okrem tradičnej čokolády či nealkoholického punču si nenechajte ujsť ani marshmallow čokoládu. Vybrať si môžete aj zo Santových špeciálov – Santovo tmavé pivo alebo medové jablká. Santov pelech je jedným z najdlhšie otvorených stánkov a nájdete ho priamo pod Mestskou vežou.

Čokoláda a medové jablká, Zdroj: Mária Šmilňáková

Levické podplamenníky v Trnave

Čo to je? Možno vám niečo hovorí podpecník alebo poplamúch. Je to druh chlebového posúcha, ktorý sa pripravuje z klasického kysnutého chlebového cesta, ktoré je ochutené bryndzou, cibuľou, cesnakom, slaninou, klobásou a oškvarkami, posypané rascou alebo bylinkami. Je možné ho pripraviť i na sladko – s lekvárom, orechmi alebo tvarohom. Pri pečení sa používa dobová pec vyrobená z hliny. Teplotu 250°C až 300°C zabezpečí používanie agátového či iného tvrdého dreva. Zvonový tvar pece sa postará o plynulé a rovnomerné prúdenie horúceho vzduchu vyúsťujúceho do komína. Chlebové cesto tak nasiakne príjemnou arómou dreva.

Najlepší podplamenník týchto trhov je jednoznačne ten levický. Na jeho upečenie sa používa pec, na ktorej si pokojne môžete ohriať ruky alebo pri nej len tak v teple postávať. Na výber tu nájdete slaninový, klobásový, bryndzový a štyri ďalšie druhy podplamenníkov.

Stánok s podplamenníkmi, Zdroj: Mária Šmilňáková

Drevené výrobky

Drevorezbárska výroba je pre Slovensko typická už storočia. Máme tu mnoho šikovných rezbárov, ktorí z obyčajného kúska dreva dokážu vykúzliť všelijaké krásy. Drevené hračky, dekorácie či kuchynský riad z dreva túži mať vo svojej domácnosti nejedno dieťa a gazdiná. Drevené kríže na stenu, betlehemy, pletené košíky, misky, varechy či kočíky pre deti. Všetky tieto vlastnoručné výrobky nájdete na trhovisku pri trnavskom divadle.

Výrobky rezbárskeho remesla, Zdroj: Mária Šmilňáková

Toto je len malá ochutnávka, ktorú sme si pre vás pripravili. Na vianočných trhoch v Trnave nájdete toho omnoho viac. Užiť si predvianočnú atmosféru môžete prísť do 22. decembra 2018.

 

Autor: Monika Kmeťová

Juraj Rakučiak

Related Posts