Káva, čierny čaj a energetické drinky. Konzumácia týchto nápojov narastá a kofeín sa stáva čoraz žiadanejšou látkou. 

Milovníci kávy a čiernych čajov si bez týchto nápojov pravdepodobne nevedia predstaviť svoj deň. Aj Samuel Chlpek je milovníkom kvalitnej kávy. Ako barista disponuje bohatými poznatkami o káve a svoje znalosti sa snaží predať ostatným ľuďom. Jeho cenné informácie, rovnako ako aj rôzne štúdiá, pomôžu ľuďom zorientovať sa v danej problematike.

Za základnú zložku kávy a zdroj energie sa považuje kofeín. Je to pravda? Samuel tvrdí, že skutočným dodávateľom energie sú cukry, zatiaľ čo kofeín funguje ako stimulant nervovej sústavy. „Cukry nás nabudia a kofeín to posúva rýchlejšie do organizmu,“ dodal.

Plusy a mínusy

Kofeín, rovnako ako väčšina látok, vykazuje nielen pozitívne, ale aj negatívne účinky. Vedci ho podrobne skúmajú a mnohé štúdie potvrdzujú, že táto látka je schopná zlepšovať náladu, bdelosť, výkonnosť a pozornosť. Výskumy tiež naznačujú, že môže pomôcť aj pri znižovaní symptómov spojených s Parkinsonovou chorobou.

Kofeín negatívne vplýva na spánok, pričom sú ohrozené najmä deti. Narúša ich normálny vývoj a spôsobuje časté bolesti hlavy. Barista Samuel poukázal aj na zdravotné riziko, ktoré môžu spôsobiť plesňou napadnuté kávové zrná. Podľa neho sa to dnes stáva len ojedinele. Pražiari totiž kupujú zrno z overených zdrojov, ktoré sú pravidelne a prísne kontrolované.

V rámci negatívnych účinkov, poukázal Samuel najmä na energetické nápoje. „Nie sú tvorené z prírodných zložiek ako káva. Kofeín, cukry, ale aj ďalšie zložky sú umelo vytvorené,“ odôvodnil.

kofeín - zložka kávy
Štúdiá potvrdili, že najvýznamnejším zdrojom kofeínu je káva. Zdroj: Lucia Gajdošová

Aká je odporúčaná dávka kofeínu?

Bezpečné množstvo kofeínu je rôzne, a to u každého človeka. Ľudia, ktorí pijú kávu denne, medzi nimi aj pražiari a baristi, znesú väčšie množstvo, na rozdiel od tých, ktorí nie sú zvyknutí prijímať kofeín. „Vo všeobecnosti platí, že bežná dávka tejto látky je 400 mg, čo značí približne štyri až päť espress“, ozrejmil Samuel. Toxicky začína pôsobiť táto látka na ľudský organizmus pri množstve 200 mg na kilogram ľudskej hmotnosti.

V prípade energetických nápojov sa odporúčaná dávka výrazne líši. Štúdie vravia, že pri spotrebe jedného energetického nápoja dochádza v priebehu 90 minút k výraznému zúženiu ciev, čo zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody. Toto spôsobuje už spomínaný obsah cukru, ktorý je veľmi vysoký, často je to viac ako deväť čajových lyžičiek.

Kofeín ako prirodzený pesticíd

Kofeín predstavuje legálny doping. Rôzne štúdie potvrdili, že napomáha zvýšeniu aktivity. Práve preto je súčasťou športových prípravkov. Najviac ho využívajú vytrvalostní športovci, ako sú bežci a cyklisti. Niektorí lekári považujú psychostimulačné účinky látky v centrálnom nervovom systéme ako hlavný dôvod užívania. Športovcom, ktorí sa venujú streleckým a akrobatickým disciplínam, ale rovnako aj šachistom, umožňuje rýchle myslenie a rozhodovanie.

Martin Mojžiš hovorí v knihe Štyri prsty tapíra o jeho ďalšom využití. Pôsobí ako prirodzený pesticíd, ktorý napomáha hubeniu niektorých škodcov. Týmto spôsobom napomáha aj kávovým zrnám či kolovým orieškom, a tak ich zbavuje drobných škodcov.

Svoje opodstatnené využitie má kofeín aj v kozmetickom priemysle. Firmy zamerané na kozmetiku sa snažia využiť pozitíva kofeínu vo svoj prospech. Samuel Chlpek vyzdvihol antioxidačné účinky tejto látky, čím môže chrániť pokožku pred silným UV žiarením. Okrem toho má kofeín protizápalové vlastnosti a funguje pri odstraňovaní odumretých buniek. Práve preto je zložka tejto látky a samotnej kávy vhodná na ošetrenie pleti a peeling.

káva- zdroj kofeínu
Kofeín z kávy sa dostáva do organizmu už po niekoľkých minútach. Zdroj: Lucia Gajdošová

Káva, čaj a energetické drinky patria v spoločnosti medzi obľúbené nápoje. Netreba zabudnúť, že nie vždy sú telu prospešné, a to najmä kofeín a cukry, ktoré sú umelo vytvorené a používajú sa v energetických nápojoch. Barista Samuel Chlpek odporúča siahnuť radšej po kvalitnej výberovej káve.

Každý ľudský organizmus reaguje na kofeín inak. Na niekoho vplýva pozitívne, na iných naopak. Je dôležité odsledovať si svoje hranice a predísť zbytočným problémom. Zdravie je prvoradé, obzvlášť v dobe, ktorú postihol koronavírus.