Presný preklad anglického slova startup v slovenčine neexistuje. Primárne ide o nápad, inovatívnu ideu, ktorá sa pretaví do fungujúceho projektu. Startup sa dá poňať aj ako firma. Rozdiel medzi firmou a startupom je asi ten, že firmy idú do podnikania s jasným cieľom úspešnosti, naopak startupy viac riskujú a cieľové publikum je niekoľko milión užívateľov. Ak založíte startup, musí byť niečím výnimočný pre spoločnosť a nie prelepením mena inej firmy vašou nálepkou. Startupy využívajú prostriedky alebo postupy, ktoré doteraz nik iný nepoužil. Môžeme povedať, že ide aj o tzv. biznis model, ktorý sa chápe v zmysel know how.  Nik vám ale nedá návod k úspechu, ide skôr o pomôcku ako sa vyvarovať začiatočníckych chýb. Nie každá začínajúca firma je startupom a nie každý startup je začínajúca firma.

Yoda startup
zdroj: startupsquote.com

Ako sa Silicon Valley stalo rodisko startupov

V južnej časti San Francisca nájdete sídla najznámejších gigantov z každého IT odvetvia. Práve tu vznikli a vyrástli tie najúspešnejšie a najlepšie startupy a adresu Silicon Valley si na vizitky píšu firmy ako Intel, Nvidia, HP, Apple, Oracle, Facebook či Google. História SiliconValley sa začala v 90. rokoch 19. storočia, kedy na tomto území bola založená Standfordská univerzita v Palo Alto. Standfordská univerzita si začala zaobstarávať financie prenajímaním niektorých pozemkov technologickým firmám a zároveň podporovala študentov k podnikaniu a zakladaniu nových firiem. Tak vznikli prvé spoločnosti ako Hewlett-Packard alebo Intel. V 70. a 80. rokoch dvadsiateho storočia sa v SiliconValley do popredia dostali osobné počítače a v povedomí ľudí sa začali objavovať názvy spoločností ako Apple, Microsoft, Yahoo alebo Amaznon. V súčasnosti je Silicon Valley miestom pre tie najlepšie startupy z celého sveta. Práve tu nájdete množstvo investorov, ktorí sú ochotní investovať a podporiť aj riskantnejšie projekty vo všetkých odvetviach IT priemyslu. Na jednom mieste sa stretávajú podnikatelia, investori, študenti, právnici, konzultanti a ľudia s rôznymi inými profesiami, ktorých spoločným záujmom je rozvoj rôznych IT spoločností.

Úspešní startupisti zo Slovenska

Máš nápad, si úspešný finalista súťaže, ale niekto musí tvoj projekt financovať. A ako je to s donormi na Slovensku? „Investorov často nahrádzajú materské filmy a startupistov osvedčení ľudia zvnútra firmy.“, tvrdí M. Truban, ktorý so startupom Nicereply.com vyhral „turné“ do Silicon Valley.  Svetovo má dobrú pozíciu zo slovenských projektov Synopsi.tv. Filmový maniak Rasťo Turek vytvoril systém odporúčania filmov pre iných filmových maniakov. Na základe videných filmov ako užívateľ máš na výber z ďalších. Úspech zaznamenal aj FINVIZ.com (Financial visualizations), ktorého ponuka finančných výskumov a analýz trhov nadchla obchodníkov a finančné inštitúcie. Projekt Quality Unit začínal ako idea vývoja softwérový vývoj webových a informačných systémov pre stredné a veľké formy. Dnes je to prosperujúca technologická firma s vyše 19 000 zákazníkmi po celom svete. Z ďalších môžeme spomenúť aj Michala Štencla, ktorého firma Sygic sa stala najrýchlejšou rastúcou spoločnosťou v strednej Európe. GPS na smartfóny od Sygic zožali úspech a sú celosvetovo najsťahovanejšou GPS aplikáciou.

Víťazi Startup Weekendu Bratislava 3
Víťazi Startup Weekendu Bratislava 3 aj študenti FMK – Tomáš Minárik (druhý zľava) a Maroš Hamorský (tretí zľava) autorka: Zuzana Tvarošková

 

Celý článok si môžete prečítať v novom čísle Atteliéru 2012/06