„Najlepším liekom na chorobu je nadhľad, zmysel pre humor, rodina a priatelia, ktorí vás podporia.“

 

O Crohnovej chorobe sa hovorí aj ako o požiari v črevách
O Crohnovej chorobe sa hovorí aj ako o požiari v črevách

Zdravotníctvo sa stále vyvíja, lekári skúmajú nové choroby i lieky. Pokiaľ dokážu prísť na príčinu choroby, vedia na ňu nájsť aj účinnú liečbu. To však, bohužiaľ, neplatí o nešpecifických črevných ochoreniach, známych pod skratkou IBD (Inflammantory Bowel Disease). Patrí sem Crohnova choroba a Ulcerózna kolitída. V oboch prípadoch ide o závažné zápalové ochorenie tráviaceho traktu. Crohnova choroba najčastejšie napáda hrubé a tenké črevo. Ide o chronické, teda nevyliečiteľné autoimunitné ochorenie. Črevo alebo iná časť tráviaceho systému nedokáže spracovať jedlo a v tele vypukne bolestivý boj o život. Ľudské telo je jeden celok. Keď v ňom niečo nefunguje, odzrkadlí sa to aj na ďalších životných funkciách.

 

„Pokiaľ lekári dokážu prísť na príčinu choroby, vedia na ňu nájsť aj účinnú liečbu.“

 

Včasná návšteva gastroenterológa dokáže výrazne ovplyvniť priebeh vašej choroby
Včasná návšteva gastroenterológa dokáže výrazne ovplyvniť priebeh vašej choroby

Príznaky a liečba

Medzi najčastejšie príznaky patria hnačky, zvracanie, krv v stolici, chronická únava, depresie, bolesti brucha, teplota, zápal spojiviek či kožné ochorenia. Na priebeh ochorenia výrazne vplýva stres, momentálny psychický i fyzický stav pacienta, požívanie alkoholu, fajčenie a konzumácia nevhodných jedál. Veľakrát však pacient nedokáže ovplyvniť svoj zdravotný stav. Pacienti trpiaci Crohnovou chorobou celý život držia diétu, ktorá je im šitá na mieru. Každý človek je iný. To, čo je pre jedného liek, pre druhého môže byť jed. Crohnovu chorobu diagnostikujú mladým ľuďom väčšinou do veku 25 rokov.  Možnosti liečby sú viaceré: imunosupresíva, kortikoidy či biologická liečba. Každá z nich však so sebou prináša rôzne riziká a vedľajšie účinky. Napriek tomu pacienti musia lieky zodpovedne užívať po celý život. Pacienti trpiaci na Crohnovu chorobu ale tvrdia, že najlepším liekom je nadhľad, zmysel pre humor, rodina a priatelia, ktorí vás podporia. Pred zdravotnými problémami si nemôžeme zatvárať oči, preto ak ste sa v niektorých z príznakov našli, venujte svojmu zdraviu zvýšenú pozornosť. Niekedy je riešenie jednoduché, stačí vyčlenenie nevhodného jedla z jedálnička,  no nechávali by ste to na náhodu?

 

„Každý človek je iný. To, čo je pre jedného liek, pre druhého môže byť jed.“

 

Pre stanovenie správnej diagnózy je potrebné absolvovať viacero vyšetrení
Pre stanovenie správnej diagnózy je potrebné absolvovať viacero vyšetrení

 

Spolu to zvládajú lepšie

Občianske združenie Slovak Crohn Club zlučuje pacientov, ktorí trpia na IBD. Myšlienka vytvoriť komunitu, v ktorej ľudia zdieľajú zdravotné problémy, je veľmi užitočná. Pre pacientov je to dobrá forma podpornej terapie. Keďže výskyt týchto ochorení je čoraz častejší, klub pri príležitosti Medzinárodného dňa IBD organizuje Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční 27.5.2016 (bližšie informácie čoskoro na http://crohnclub.sk/). Ak ste sa v tomto článku čo i len trochu našli, prípadne poznáte niekoho s týmto ochorením a chcete mu pomôcť, neváhajte a navštívte DOD Slovak Crohn Club. Je pre vás pripravený zaujímavý program, no najmä budete mať výnimočnú možnosť na vyšetrenie. Slovenské zdravotníctvo je v stave, ktorý chorému človeku veľmi nepomáha. Na tejto akcii sa môžete nechať vyšetriť bez dlhého čakania a odporúčania od praktického lekára. Môžete si nechať vyšetriť vzorku stolice, ktorá má vysokú výpovednú hodnotu o prítomnosti choroby v tele. Ak ste ešte stále na pochybách, pred samotným DOD si môžete urobiť on-line test, ktorý vám prezradí, či máte absolvovať ďalšie vyšetrenie. Nezabúdajte, že včasná návšteva lekára dokáže výrazne ovplyvniť priebeh vašej choroby a predísť rakovine hrubého čreva.

23-ročná Bethany Townsend patrí medzi ľudí, ktorí si napriek ochoreniu užívajú život a nehanbia sa ani za umelý vývod, ktorý ich sprevádza na každom kroku.
23-ročná Bethany Townsend patrí medzi ľudí, ktorí si napriek ochoreniu užívajú život a nehanbia sa ani za umelý vývod, ktorý ich sprevádza na každom kroku.

 

„Slovenské zdravotníctvo je v stave, ktorý chorému človeku veľmi nepomáha.“

 

Tráviace problémy určite nepatria medzi najpríťažlivejšie témy,  pritom sa týkajú mnohých z nás. Za svoj zdravotný stav by sa nikto nemal hanbiť a ospravedlňovať. V dnešnej dobe sa ešte stále nájdu netolerantní ľudia, ktorí si neuvedomujú, ako môžu svojím správaním druhým uškodiť. Potom prichádzajú komplikácie v podobe nátlaku na psychiku pacientov, čo vedie k zhoršeniu zdravotného stavu. Preto ak trpíte Crohnovou alebo inou chorobou, zamerajte sa na seba a na to, čo je dobré pre vás. Aj keď choroby ľuďom komplikujú osobný i profesionálny život, prinášajú do života aj niečo dobré. Už v mladom veku zistíte, čo je skutočne dôležité a na to iní nevedia prísť celý život.

 


Autor: Veronika Moravčíková
Foto: facebook.com/gastroenerologickecentrum/, agacenterforwomen.com/crohns-disease, Profimedia.sk