Voľný čas netrávia len na sociálnych sieťach či sledovaním seriálov. Piati hrdinovia z pedagogického zboru FMK sa s nami podelili o svoje (často netradičné) koníčky. Viaceré záľuby pedagógov vás zaručene prekvapia.

Mgr. Anna Paulína Jelínková

Cosplay znamená oveľa viac než len prezliekanie sa za obľúbené postavy. Pre magisterku Jelínkovú je najdôležitejšie stretávanie sa s novými ľuďmi, spoznávanie ďalších kultúr, možnosť umelecky sa vyjadriť a neustále zdokonaľovať v rôznych technikách výroby kostýmov.

„V rôznych fázach mojej „kariéry cosplayera“ som si postavy vyberala na základe rôznych kritérií. Keď som chcela ísť na súťaž, tak som si vyberala na základe kostýmu a jeho náročnosti (čím náročnejší, tým väčšia šanca úspechu u poroty). Zvyčajne si ale postavy vyberám na základe toho, či sa mi páči ich charakter, prípadne dizajn. Keď cosplayujeme skupinovo, väčšinou mi prípadnú blond alebo ružovovlasé charaktery. Najradšej mám však pohodlné kostýmy, napríklad z Naruta.

Poison Ivy. Foto a edit: Tomáš Hudek

Mgr. Michal Kabát, PhD.

Ako často sa vám stalo, že ste na návšteve u známych narazili na nábytok, ktorý už poznáte zo svojho alebo iného bytu? To ale nie je prípad doktora Kabáta, ktorý si svoj byt zariaďuje dnes už raritnými kúskami z minulého storočia.

Nábytok ako nadčasové prepojenie úžitku a umenia je pre mňa zaujímavým kontrastom k denne sa meniacemu virtuálnemu svetu, v ktorom trávim väčšinu času. Aktuálne je trendy renovovať rôzne menšie kusy, ako kreslá či lampy, ale o sekretáre, príborníky alebo spálne z pozostalostí je minimálny záujem. Ich transport je náročný a zaberajú veľa miesta, čo postupne zrejme uzavrie aj moju éru ich zbierania. Verím ale, že väčšina z nich je investíciou na celý život.

Sekretár z konca 30. rokov 20. storočia na pomedzí art deco a modernizmu. Foto: Adam Kysler

Mgr. Rastislav Zábojník, PhD.

Voľný čas trávi skúmaním nových kultúr alebo čítaním kníh, predovšetkým tých s históriou, z antikvariátu. Doktor Zábojník má to šťastie, že viaceré zo svojich záujmov zdieľa so svojou najbližšou rodinou.

Osobitné miesto v našom živote je vyhradené pre argentínske tango. Venujeme sa tomu dlhodobo, organizujeme podujatia a kurzy. Veríme, že argentínske tango je viac než len tanečná kroková schéma. Je to životný štýl a postoj, ktorý pomáha prehlbovať a kultivovať medziľudské vzťahy. Svojím spôsobom z nás robí lepších ľudí.

Doktor Zábojník svoju najväčšiu záľubu, argentínske tango aj učí. Foto: archív/Rastislav Zábojník

Mgr. Slávka Gracová, PhD.

Od malička ju bavila kreatívna práca a vždy niečo vyrábala. Veľkou vášňou doktorky Gracovej je pečenie a už približne 6 rokov sa venuje šitiu. Spočiatku ju niečo naučila sestra a niečo sa naučila sama.

Začala som šiť vaky a tašky so slovenskou tematikou, dokonca som si urobila aj svoju malú značku slo_vaky. Pod týmto názvom stále vystupujem na Instagrame. Dokážem ušiť aj iné veci, ale netrúfam si na zložitejšie strihy. Top boli šaty pre mňa a dcérku na svadbu. Momentálne najmä zašívam roztrhnuté nohavice.

Okrem tašiek a vakov je jej Instagram plný sladkých dobrôt. Foto: archív/Slávka Gracová

PhDr. Peter Murár, PhD.

Aktívne som robil skauting takmer 20 rokov, od 14-tich do zhruba 33-ky. Najskôr ako bežný člen, potom 10 rokov ako inštruktor kurzu pre skautských vedúcich. Niekoľko rokov som písal pre skautský časopis a 2 roky som ho aj viedol. Administroval som aj oficiálny web Slovenského skautingu a koordinoval som adminov webstránok miestnych skautských organizácií.

Aj keď doktor Murár momentálne už takmer 10 rokov aktívne nerobí skauting, jeho vzťah k prírode je stále veľmi silný, avšak má už len formu hobby. Štafetu v ňom prevzal jeho syn, s ktorým skauting opäť veľmi intenzívne prežíva.

„Tento rok začal robiť skauting môj 7-ročný syn a veľmi ho to baví. Keď nedávno išiel na svoj prvý víkendový pobyt na chate, myslím, že som to prežíval viac ako on.